İlamlı icranın geri bırakılması hükmüdür. Tehiri icra, borçlu olan kişinin bir üst mahkemeye, temyize ve istinaf mahkemesine başvurması ve alacağı karara göre icra işleminin durdurulmasını sağlamasıdır.
Tehiri icra davaları, usul olarak birçok karmaşık işlem içerir. Bu karmaşık süreç içerisinde en ufak bir hatanın yapılması, borçlu açısından olumsuz durumlara yol açar. Bu yüzden uzman ve deneyimli bir avukattan yardım alınması yararlı olacaktır.
İlamlı yani mahkeme kararı alınarak gerçekleşen icra işlemlerinin borçlu tarafından, istinaf ya da temyiz edilerek hükmün geriye bırakılması işlemidir.
İcranın geri bırakılması konusu dayanağını: “İİK Madde 33 – (Değişik: 18/2/1965 – 538/17 md.) İcra emrinin tebliği üzerine borçlu yedi gün içinde dilekçe ile icra mahkemesine başvurarak borcun zamanaşımına uğradığı veya imhal veya itfa edildiği itirazında bulunabilir.”
Yukarıdaki kanun maddesinden alır. Tehiri icra işlemlerinin gerçekleşebilmesi için bazı şartların oluşması gerekir. Bu şartlar aşağıda sıralanmıştır:
Tehiri İcra Talebi Nasıl Yapılır?
İlamlı icra kararı kesinleştikten sonra, borçlu olan kişi mahkeme kararı ve elindeki borcuyla alakalı belgelerle birlikte istinaf mahkemesine dilekçe ile başvuruda bulunur. Eğer karar yine olumsuz bir şekilde gerçekleşirse, aynı şekilde kararı temyiz eder. Tüm bu işlemlerin deneyimli ve uzman bir avukat tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir.
İcranın geri bırakılması işlemi karmaşık ve uzun süren bir işlemdir.
İlgili mahkemeye borçlu tarafından teminat yatırılır. İtiraz dilekçesi istinaf mahkemesine verilir ve borçlunun başvuru sırasında aldığı mehil vesikası ile birlikte mahkeme kararı da başvuruda kullanılır.
Mehil vesikası borçluya itirazından dolayı verilen bir belgedir.
Borçlu itiraz sürecinde yatırması gereken teminatı icra müdürlüğüne başvuruda bulunarak yatırır. İcra müdürlüğü tarafından borçluya 60 günlük mehil vesikası verilir. Altmış gün içerisinde temyiz makamı, borçlu hakkında verilen kararı ya bozacaktır, ya da ilk derece mahkemesinin verdiği kararı onayacaktır. Her iki durumda da Yargıtay kurumu kararını verene kadar icra işlemleri duracaktır.
Borçlunun Yargıtay kurumundan aldığı kararı 60 gün içerisinde mahkemeye getirmesi gerekir. Eğer getiremezse, tekrardan icra dairesine başvuruda bulunarak ek süre talebinde bulunabilir.
Eğer borçlu ek süre içerisinde de karar suretini icra dairesine getirmezse, alacaklı borcunu icra dairesine yatırılan teminattan talep edebilir.
İstinaf ve temyiz tarafından ilamlı icra kararı bozulursa, borçlu olan kişi icra dairesine yatırdığı tüm teminatı geri alır. Temyiz kurumu tarafından verilen karar borçlu aleyhine ise alacaklı, yatırılan teminat bedelinden alacağını tahsil etmiş olur.
Başvuru, takibin yapıldığı icra mahkemesidir. İtirazlar ise istinaf ve Yargıtay kurumlarına yapılır.
Yeni Tehiri İcra Prosedürü
7343 sayılı İcra ve İflas Kanununda yapılan değişikliklerden sonra, tehiri icra işlemleri aşağıdaki şekilde değişmiştir:
Tehiri icra ile ilgili 7343 sayılı yasa metninin detaylarını, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-1.htm bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Karabağ Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.