Devletler arasındaki anlaşmalarda mütekabiliyet esastır. Yani karşılıklı fayda ve ilişkiler geçerlidir. Yabancılar ve vatandaşlık hukuku, aynı şekilde devletler arasındaki mütekabiliyet esaslarına dayanır.
Yabancılar ve vatandaşlık hukuku, ülkemize gelen yabancıların haklarını korumak ve onların ülkemizde nasıl davranmaları gerektiğini detaylı bir şekilde anlatan hukuk dalıdır.
Türkiye’de ikamet etmek isteyen yabancılar, yabancılar ve vatandaşlık hukuku kapsamına dahildirler. Kısa dönem, uzun dönem, aile ikamet izni, öğrenci ikamet izni, insani ikamet ve insan ticareti mağduru olanların ikamet izinleri kanunlarla düzenleme altına alınmıştır.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için, https://www.huseyinkarabag.av.tr/ sayfamızı ziyaret edebilir, bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.
Özellikle yabancıların oturma izni önemli bir konudur. Çünkü hangi ülkede olursa olsun, oturma izni alınmadan, diğer faaliyetlerin yapılması mümkün değildir. Ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte, oturma izni bazı şartlara bağlanmıştır.
Hukukun yabancılara sağladığı bir diğer hak da, çalışma iznidir. Süreli, süresiz ve istisnai haller olmak üzere üç farklı kategoride ele alınır.
Yabancıların ülkemizde mülk edinme hakları vardır. 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. Maddesine göre, yabancı uyruklu kişiler, mütekabiliyet esası olmadan taşınmaz sahibi olabilmektedir. Önceki yasalarda karşılıklı olma esası söz konusuydu. Fakat değiştirilen yasa da bu şart tamamen ortadan kaldırılmıştır.
Kanun değişikliği ile birlikte, 183 ülkenin vatandaşına, ülkemizde taşınmaz sahibi olma hakkı verilmiştir. Ancak askeri ve stratejik bölgeler, bu kapsam dışında tutulmuştur.
Yabancı yatırımcılar, belirli bir tutarda yatırım yaparak ve istihdam sağlayarak vatandaşlık alabilirler.
Göç idaresinin resmi internet sitesine başvuru yapılarak oturma izni alınır. Ayrıca bazı yasal prosedürlerin de gerçekleştirilmesi gerekir. Hatalı herhangi bir işlem sonrasında, oturma izni alınamayabilir. Bu yüzden uzman bir avukattan yardım alınması yararlı olacaktır.
Çalışma izni alabilmek için öncelikle çalışma vizesine sahip olmak gerekir. Yani Türkiye’ye gelinmeden önce, gelme nedeni olarak çalışmanın belirtilmesi ve bu yönde vize alınması gerekir. Yabancılar ve vatandaşlık hukuku kapsamında yabancılara en fazla 6 ay süreyle çalışma izni verilmektedir. Süre bitiminde sürenin uzatılması için yeniden başvuruda bulunmak gerekir.
Türk vatandaşlığı almak için ergin olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak gerekir. Vatandaşlık şartları, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 11. Maddesinde detaylı bir şekilde anlatılmıştır. İlgili kanun metnine, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5901.pdf bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de yabancıların tabi olduğu kurallara uyulmaması halinde deport edilme durumu ortaya çıkabilir. Bazen hatalı işlemler sonucunda deport işlemi gerçekleşebilir. Bu durumda deportun iptali için dava açılması gerekir. Bu konuda uzman avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz.
Alacak tahsili konusu, birçok durumda karmaşık bir süreç halini alabilir. Türkiye’de alacağı olan yabancıların, öncelikle bu durumu belgelemesi gerekir. Avukat yardımıyla ilamlı ya da ilamsız olarak alacak tahsil edilebilir.
Uluslararası alacakların tahsili konusunda, yabancı ülkenin ve Türkiye’deki avukatların irtibat halinde olması gerekir.
Alım-satım, taşıma, hizmet, inşaat gibi sözleşmelerin yapılmasında ülkemiz kuralları geçerlidir. Bu süreçte uzman bir avukat yardımı almak oldukça yararlı olacaktır.
Yabancıların ülkemizde banka hesabı açabilmesi için; hangi ihtiyaca dayandığını belirtmeleri, gerekli evrakları tamamlamaları ve hukuka uygun hesapların açılması şartlarını yerine getirmeleri gerekir.
Yabancıların ceza soruşturması yaşamaları, ifade vermeleri, tutukluluk halleri, adli kontrol imzaları ve bu imzalara itiraz süreçleri, yabancı hukuku süreçleri kapsamındadır.
Vatandaşlık hukuku kapsamında; evlenme, mal paylaşımı, velayet, evlatlık edinme, tanıma, tenfiz işlemleri ve boşanma gibi konular da yasalar nezdinde belirlenmiştir.
Bu tür süreçler teferruatlı ve oldukça zaman alıcı olabilir. Bu yüzden uzman bir avukattan yardım almanız yararlı olacaktır.
Aşağıdaki kanunlar, yabancılar ve vatandaşlık hukukunun temel dayanaklarıdır:
Daha birçok kanun bu kapsamda değerlendirilir.
Yabancılarla ilgili aşağıdaki hizmetleri veriyoruz:
Yabancılar ve vatandaşlık hukuku ile ilgili, https://www.huseyinkarabag.av.tr/calisma-alanlari/yabancilar-ve-vatandaslik-avukati bağlantısındaki yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.
Karabağ Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.