Ceza hukuku, suç unsurlarını tanımlayan ve suç unsurlarına verilecek olan cezaları belirleyen hukuk dalıdır.
Bireylerin ve toplumun düzeni açısından haksızlık teşkil eden her türlü davranış, ceza hukuku kapsamındadır.
Maddi ceza hukuku, hangi fiillerin suç teşkil ettiğini tanımlar ve detaylandırır. Aynı zamanda suçun hangi koşullar altında cezalandırılacağını ve cezaların miktarını belirler. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, maddi ceza hukukunun dayanağıdır.
Ceza muhakemesi hukuku, soruşturma ve kovuşturma aşamalarının tanımlarından oluşur. Yargılamada iddia makamı Cumhuriyet Savcılığıdır. Savunma makamı, sanığın kendisi ve avukatıdır. Yargılama makamı ise yetkili ve görevli mahkemelerdir. Suçun mağduru olan kişi ya da kişiler de ancak katılan sıfatıyla süreci takip ederler. Ceza muhakemesi hukukunda; kolluk kuvvetleri tarafından yakalama, gözaltına alma, tutuklama, suç aletlerine ya da unsurlarına el koyma, telefon dinleme ve tedbir süreçleri önemli enstrümanları oluşturur. Hukukun dayanağı, 2005 yılında yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunudur.
Ceza hukuku kapsamına giren bir diğer kavram, ceza infaz hukukudur. Mahkeme tarafından sanığın belirlenen ceza doğrultunda yaptırıma mahkum edilmesine ilişkin kuralları da içerir. Mahkeme tarafından verilen hapis cezalarının hangi infaz kurumunda icra edileceği belirlenir. Ayrıca infazın ne zaman başlayacağı, bitiş tarihi, koşullu salıverme şartları da bu kapsamda belirlenir ve değerlendirilir. Ceza infaz hukuku dayanağını, 13.12.2004 tarih ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanundan alır.
Hukukun başlıca görevi, kamu düzeninin sağlanmasıdır. Ortaya çıkabilecek olumsuzlukların engellenmesi ve böylece toplum huzurunun sağlanması amaçlanır.
Ceza hukuku süreçleri bu kapsamda belirli bir düzene göre işler. Temel olarak ise insanlar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesidir.
Genel hatlarıyla; kovuşturma, soruşturma ve infaz olarak belirtilebilir. Soruşturma aşamasında suçun unsurları net bir şekilde ortaya koyulur. Kovuşturma aşamasında, savcı tarafından verilen iddianame incelenir. Hükmün kesinleşmesi evresi de kovuşturmaya dahildir. İnfaz ise suçu sabit görülen kişi ya da kişilerin cezalandırılması aşamasıdır.
Toplumun huzurunun sağlanması adına koyulan kurallara muhalefet edilmesi durumunda devlet gücüyle yaptırım sağlanır. Yaptırım ise hukuk kurallarına göre icra edilir.
Sadece devlet otoritesi tarafından uygulanabilir. Bu yönüyle, diğer hukuk disiplinlerinden ayrılır. Yani devletin müdahalesi, bu hukuk dalında daha fazladır.
Ceza hukuku olmadan devlet, otoritesini ve toplum barışını devam ettiremez. Yani bu hukukun kurallarına ihtiyacı vardır.
Ceza hukukunda suç olmayan fiiller cezalandırılmaz. Yani suçun fiilinin detaylı bir şekilde yasada belirtilmiş olması gerekir.
Aşağıda, ceza hukukunun temelini oluşturan yasalar sıralanmıştır:
Cezada kanunilik ilkesi, kanunda net bir şekilde tanımlanan suça verilen cezayı tanımlar. Yani kanunda tanımı yapılmayan hiçbir fiil, suç olarak yer almaz ve cezalandırılmaz.
Belirlilik ilkesi, kabahat tanımlarının net olmasını öngörür. Örf ve adete göre cezalandırma, ceza hukukunda yer almaz.
Kıyas yasağı, ceza hukuku temel ilkeleri arasında yer alır. Daha önceden cezalandırılan bir suç emsal teşkil edilerek ceza verilmemesini öngörür. Çünkü her suç kendi içerisinde farklı niteliklere sahiptir ve aynı ceza verilmesi hataya neden olabilir.
Geçmişe yönelik olarak ceza kanunları yürütülemez.
Ceza ve ağır ceza davalarınızı açıyoruz. Dilekçelerinizi hazırlıyor ve delillerle birlikte mahkemeye sunuyoruz. Davanın açılışından, sürecin sonuna kadar yanınızda oluyoruz.
Daha detaylı bilgi için, https://www.huseyinkarabag.av.tr/ web adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
Karabağ Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.