Toplumun çekirdeği ve bir anlamda huzurun teminatı olan aile içi ilişkiler, Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiş ve ailenin huzuru güvence altına alınmıştır. Aile hukuku ise Medeni Hukukun bir parçasıdır.
Aile ile ilgili her konuyla ilgilenen ve düzenleyen hukuk dalına aile hukuku adı verilir.
4721 sayılı medeni kanunda çocuk hakları güvence altına alınmıştır. Başta anayasa olmak üzere birçok kanun, çocukların haklarını güvence altına almıştır. Mesela 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu, aile içerisinde istismar edilen ve şiddet gören çocuklar için çıkarılmıştır. Bu durumda olan çocuklar devlet tarafından ailelerinden alınır ve devletin korumasında olan kuruma yerleştirilirler.
6284 sayılı kanun, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dairdir. 2841 sayılı zorunlu ilköğrenim yasası, aile fertlerinin eğitim almasını öngörmüştür
Ayrıca ülkemizin kabul ettiği, Çocuk haklarının kullanılmasına ilişkin Avrupa sözleşmesinin onaylanmasını kabul eden kanun vardır.
Kadın haklarının korunması da aile hukuku kapsamı altında olan bir diğer konudur. Mesela boşanma sürecinde olan ve boşandığı takdirde yoksulluk tehlikesine düşecek olan kadın, oturduğu ev kendisinin olmasa bile, evin kendisine ve çocuğuna tahsis edilmesini isteyebilir.
Evlat edinme konusu da aile hukuku kapsamı altında olan bir diğer konudur. İlgili yasalar nezdinde, çocuğu olmayan ya da çocuk evlat edinmek isteyen aileler, çocuk sahibi olabilir. Yasalar evlat edinmek için birçok şartın bir araya gelmesini istemektedir.
Aile hukuku kapsamında olan diğer konular, aşağıda sıralanmıştır:
Aile bireyleri çeşitli nedenlerden dolayı anlaşamıyorlarsa, aralarındaki anlaşmazlıkları mahkeme ortamına taşıyabilirler. Öncelikle bireylerin bir avukat tarafından temsil edilip edilmeyeceklerine karar vermeleri gerekir. Daha sonra noter aracılığıyla avukata vekalet verilir.
Eğer boşanma davası söz konusu ise boşanma davası açmak isteyen kişi, avukatı aracılığıyla başvuru dilekçesi hazırlayacak ve davaya esas delillerle birlikte başvuruda bulunacaktır.
Nişanlanma sürecinde kişiler, evlenme ve nüfus dairelerine başvururlar. Evlat edinme sürecinde ise çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, sosyal hizmetler kurumuna başvurur.
Çocuğun velayetini almak isteyen kişi, mahkemeye başvurarak velayet talebinde bulunur.
Soy bağı talebinde bulunan, soy bağının reddini isteyen kişi ya da kişiler mahkemeye başvuruda bulunarak, bu haklarını alabilirler.
Türk medeni kanununda aile hukuku ile ilgili tüm düzenlemeler yapılmıştır. Medeni hukuk birinci kısımda evlilik (118-281. Maddeler), ikinci kısımda hısımlık (282-395. Maddeler), üçüncü kısımda ise vesayet konuları düzenlenmiştir (396-494. Maddeler).
Ayrıca özel aile hukuku kanunu, medeni kanun kapsamında yer almaktadır.
Süreklilik ilkesi, aile ilişkilerinin sürekli olarak devam etmesini öngörür. Türk medeni kanunu, aile ilişkilerini bir ömür boyu sürecek bir ilişki olarak görür.
Birlik ilkesi, Türk Medeni Kanununun 185. Maddesinde: “Evlenmeyle eşler arsında evlilik birliği kurulmuş olur” şeklinde belirtilmiştir. Yani aile kavramı kadın ve erkek arasında bir ömür boyu sürmesi beklenen bir anlaşmadır.
Zayıfların korunması ilkesi, çocukların anne ve babalarından korunmasını ifade eder. 4721 sayılı Medeni Kanunu özelliği nedeniyle, hem çocukları koruma altına almaktadır, hem de evlat edinilen çocukların da haklarını korumaktadır.
Düzenleme serbestliğinin bulunmaması ilkesine göre evlilik birliği kuran eşler, yasaya aykırı biçimde kendi aralarında, evlilik birliği kuramazlar. Taraflar arasında yapılan bir sözleşmeyle evliliğin kuralları ya da şekli değiştirilemez.
Eşler arasında eşitlik ilkesi, anayasanın 10. Maddesinde detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. İlgili yasa maddesine göre eşitlik ilkesi; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” olarak tanımlanmıştır.
Devletin karışması ilkesi, devletin aile ilişkilerine yasal çerçevede müdahale etmesini öngörür.
Aile Hukukunu kapsayan Türk Medeni Kanunu hakkında detaylı bilgilere, Buradan ulaşabilirsiniz.
Nişanlanma aşamasından, boşanma aşamasına kadar müvekkillerimizin her türlü haklarını korumaya yardımcı oluruz.
Dava dilekçesi hazırlayarak, davaya konu olan delillerin toplanmasını sağlar, dava sürecini sonuna kadar takip ederiz.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için, https://www.huseyinkarabag.av.tr/ sayfamızı ziyaret edebilir, bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.
Karabağ Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.