Tüketici Hukuku, Tüketicinin zarar görmesini engellemek ve tüketici haklarını korumak adına uygulanan hukuk dalıdır. Tüketici hukuku, son zamanlarda oldukça yaygınlaşan e-ticaret uygulamalarını da konu alır.
Genel olarak tüketici haklarının, tüketici hukuku nezdinde kapsayıcı olduğundan bahsedebiliriz. Ayrıca tüketici hukuku:
Gibi kapsayıcı özelliklere sahiptir.
Ayıplı mal aldığını anlayan ya da aldığı üründe sorun yaşayan kişi ya da kişiler, öncelikle tüketici hakem heyetlerine başvururlar. Hakem heyetleri, kişilerin yaşadığı yerdeki görevli kurumlardır.
Eğer uyuşmazlık bedeli 7,550 TL’nin altında ise ilçe tüketici hakem heyetine başvurulur.
Uyuşmazlık bedeli, 7,550 ile 11,330 TL arasında ise il tüketici hakem heyetine başvurulur. Büyükşehir statüsünde olmayan şehirlerde de aynı şekilde il tüketici hakem heyetlerine gidilir.
11,330 TL ve üzerindeki bedeller için Tüketici mahkemesine başvurulur.
Tüketici hakem heyetlerine başvuru, dilekçe ile yapılır. E-devlet üzerinde de online olarak başvuruda bulunulabilir. Hakem heyeti şikayete konu olan tarafı bilgilendirir ve bir nevi savunma ister. Bunun için de karşı tarafa 30 gün süre verir. Karşı taraf bu süre zarfında cevabını, hakem heyetine bildirir.
Hakem heyeti, her iki taraftan da gerekli olan belgeleri ister. Belgelerin ulaşmasından sonra heyet, dosyayı incelemeye başlar. Son olarak heyet nihai kararını her iki tarafa da bildirir. Heyetin verdiği karar, her iki tarafı da bağlayıcıdır. Ancak, taraflardan birisi verilen karara itiraz edebilir. 15 gün içerisinde taraflar itirazlarını, bölgelerindeki Tüketici Mahkemelerine başvurarak yapmalıdırlar.
Tüketici mahkemesine başvurudan sonra mahkeme dosyayı inceler ve kısa süre içerisinde taraflara kararını bildirir. Mahkemenin verdiği karar nihai ve kesindir.
28.11.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketici hukukunun temel dayanağıdır. Daha önceden bu yasa, 4077 sayılı tüketici hukuku kanunu idi.
Tüketici hakları kanun mevzuatını, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6502.pdf adresinden detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Aşağıda, tüketici hukuku mevzuatı kapsamında görülen davalar sıralanmıştır:
İlgili kanun gereğince, il ve ilçe merkezlerinde en az bir adet tüketici hakem heyeti olmak zorundadır. Hakem heyetlerinin başkanlığını, o ilin ticaret müdürü yapar. Geriye kalan heyet üyeleri, ilçe kaymakamı tarafından seçilir. Heyet içerisinde en az bir memur, uzman konumundadır.
Belediye başkanı tarafından görevlendirilen bir üye, baro mensupları tarafından görevlendirilen bir üye, ticaret ve sanayi odası tarafından görevlendirilen bir üye ve tüketici örgütleri tarafından görevlendirilen bir üye, tüketici hakem heyetlerini oluştururlar.
Şahsen ya da avukat kanalıyla hakem heyetlerine başvuruda bulunulduğu zaman, hakem heyeti üyeleri, başvuruyu yapan kişiden kanıt niteliğindeki belgeleri talep ederler. Söz konusu şikayete konu olan belgeler, şikayet edilen taraftan da istenir. Belgeler heyet tarafından incelenir ve söz konusu şikayet karara bağlanır.
Tüketici hakem heyetlerinden sonuç alamamışsanız, sizin adınıza tüketici mahkemelerinde dava açıyoruz. Dava sürecinizi yakından inceliyoruz. Tüketici hukuku alanında danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Tüketici hukuku alanındaki hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için, https://www.huseyinkarabag.av.tr/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
Karabağ Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.