Anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki tür dava ülkemizde yaygın olarak görülmektedir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında boşanma davaları gerçekleştirilir. Anlaşmalı boşanma protokolü, çiftlerin mal ve velayet gibi konularda aralarında anlaşmasının göstergesidir.
Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanmanın hukuki sonuçlarını düzenleyen bir yapıya sahiptir. Çiftler birçok konuda anlaşarak, sorunsuz bir şekilde boşanmış olurlar.
Anlaşmalı boşanama, çiftlerin kusurlarından bağımsız olarak gerçekleştirilir. TMK madde 166/3: “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.”
Demek suretiyle anlaşmalı boşanmayı net bir şekilde tarif etmiş olur.
Bir tür sözleşme olan anlaşmalı boşanma protokolünde aşağıdaki unsurlar yer alır:
Anlaşmalı boşanma protokolü, Aile hakiminin kabul etmesine bağlı olarak boşanmanın sonuçlarını etkiler.
Aşağıda detaylı olarak anlattığımız bilgiler, anlaşmalı boşanma protokolü bünyesinde yer almalıdır.
Taraf Bilgileri
Boşanma anlaşmasını kabul edecek olan tarafların bilgileri mutlaka protokolde yer almalıdır. Boşanan eşlerin; adı, soyadları, T.C kimlik numaraları ve açık adresleri protokolde en başta yer alması gereken bilgilerdir.
Tarafların İradesi
Eşlerin boşanmak istediklerine daire iradeleri protokolde net bir şekilde belirtilir. Öyle ki boşanma davasında hakim, çiftlerin hür iradeleri ile boşanmak istediklerine kanaat getirebilsin.
Çocuğun Velayeti
Taraflar protokolü hazırlarken ya da uzman bir avukat yardımıyla protokolü hazırlatırlarken çocuğun velayetinin kimde kalacağına net bir şekilde karar vermiş olmalıdırlar.
Mesela:
“Tarafların evlilik birliğinden doğan 08/11/2011 doğum tarihli A. C. (T.C.: 12345678910) isimli müşterek çocuğunun velayetinin davacı babaya verileceği konusunda taraflar arasında anlaşma sağlamışlardır”
İbarelerinin yer alması gerekir. Yine de hakim çocuğun velayeti hakkında farklı bir karar verebilir. Burada esas olan çocuğun menfaati yönünde hareket etmektir.
Çocuk Ziyareti
Çocuğun velayeti anneye verilmişse baba, çocuğunu yasal olarak düzenli bir şekilde ziyaret edebilir. Ziyaret hakkı hem anne, hem baba ve hem de çocuk için vazgeçilmez bir haktır.
Taraflar, çocuğun ziyareti ya da çocukla kişisel ilişki kurma yönünde protokolde detaylı bir açıklamada bulunabilirler. Mesela; çocuğun anne ya da babasıyla; spor yapma, kültürel faaliyetlerde bulunma ve diğer faaliyetler konusunda gün ve saat belirlenebilir. Tüm bu etkinlikler protokolde açık bir şekilde yer alabilir.
Taraflardan biri protokolde yer alan ve de hakim kararına bağlı olarak kişisel ilişki düzenini bozarsa, Aile Mahkemesine dava açılarak bu olumsuz durum giderilebilir.
İştirak Nafakası
Evlilik birliği, anlaşmalı boşanma protokolü ile sona ermiş olsa bile, anne ve babanın çocuklarına karşı olan sorumluluğu devam etmektedir. İştirak nafakası da bu sorumluluklardan bir tanesidir.
Prensip olarak ve Türk Medeni Kanununa göre maddi olarak güçlü olan taraf, maddi olarak zayıf olan tarafa yardım edecektir. Çocuk da areşit olana kadar ve de eğitim hayatı bitene kadar, maddi olarak güçlü olan taraftan maddi ve manevi yardım alacaktır.
Hakim tarafından iştirak nafakası, TEFE-TÜFE oranlarına göre belirlenir ve yıllık olarak artırılır.
Eş İçin Yoksulluk Nafakası
Türk Medeni Kanununun ilgili maddesi gereğince, maddi olarak güçlü olan taraf, güçsüz olan tarafa yardım etmekle yükümlüdür. Yoksulluk nafakası, ülkemiz şartlarında genel olarak kadınlara bağlanır. Ancak eğer maddi olarak güçlü olan taraf kadınsa, erkeğe de yoksulluk nafakası bağlanabilir.
Anlaşmalı boşanma protokolü maddesinde: “Tarafların birbirlerinden karşılıklı olarak yoksulluk nafakasına ilişkin talepleri bulunmamaktadır” ibresi yer alırsa, taraflar birbirlerinden maddi olarak herhangi bir talepte bulunmuyor demektir.
Maddi ve Manevi Tazminat
Boşanma eyleminden taraflar zarar görecektir. Özellikle maddi olarak düzenli geliri olmayan taraf, boşanmanın sonuçlarından olumsuz olarak etkilenir. Bu durumla ilgili taraflar anlaşmalı boşanma protokolü metnine madde ekleyerek mağduriyeti giderme yoluna gidebilirler.
Taraflar anlaşmalı boşanma protokolü metnine: “Tarafların birbirlerinden maddi ve manevi tazminat talebi yoktur” şeklinde madde de ekleyerek, anlaşabilirler.
Dava ve Yargılama Giderleri
Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında, diğer dava türlerinde olduğu gibi ödenmesi gereken yargılama giderleri ve harçlar bulunur. Bu tür giderler anlaşmalı boşanma protokolü metninde belirlenebilir. Giderleri tek taraf karşılayacağı gibi iki taraf da ortak karşılayabilirler.
Avukatlık Ücretleri
Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması işi mutlaka uzman bir avukata hazırlatılmalıdır. Protokolün hazırlanması ve vekalet ücreti, taraflarca karşılanabilir. Avukat ücretlerinin karşılanmasına, protokolde karar verilebilir. Vekalet ücretleri tek taraflı ödeneceği gibi karşılıklı olarak ve ortak bir şekilde de ödenebilir. Bu durum protokolde açıkça belirtilebilir.
Diğer Hususlar
Tarafların aralarında kararlaştırdıkları diğer istek ve talepler, anlaşma protokolünde açıkça belirtilmelidir.
Mesela ziynet eşyaları, taşınır malların paylaşımı, kişisel eşyaların durumu gibi hususlar anlaşma protokolünde belirtilmeli ve bu tür değerlerin kimlerde kalacağı bildirilmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
Eşlerin anlaşarak boşanmaya karar vermeleri durumunda öncelikle anlaşma protokolünü uzman bir avukata hazırlatmaları gerekir. Daha sonra, hukuk muhakemeleri kanununa uygun boşanma dilekçesinin hazırlanması gerekir. İlgili mevzuatı, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=6100&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5 bağlantısından inceleyebilirsiniz.
Diğer dava türlerinde olduğu gibi, anlaşmalı boşanma davalarıyla ilgili ücret de, Barolar Birliği tarafından belirlenir. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, hiçbir avukat, barolar birliğinin belirlediği ücret tarifesinden daha aşağı ücret alamaz. Ücret alt sınırı belirli olmasına karşın, üst sınırı avukatla müvekkili arasındaki anlaşmaya bağlı olarak değişebilir.
Fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak için https://www.huseyinkarabag.av.tr/ web sitemizdeki iletişim numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma protokolü, ilgili kanunlara göre uzman avukatlar tarafından hazırlanır. Tabi ki boşanmak isteyen çiftler tarafından da hazırlanabilir. Ancak protokolde birçok konu eksik kalacak ve protokol amacını gerçekleştiremeyecektir.
Anlaşma protokolünde önemli olan detaylardır. Her ne kadar internet ortamında boşanma protokolü örnekleri bulunsa da, uzman bir avukat yardımı almak her zaman için daha iyidir.
Hakim tarafından çiftlere iki ana esas sorulur. Bunlardan birisi çiftlerin boşanmak isteyip istemedikleri, ikincisi ise çiftlerin maddi ve manevi konularda anlaşmaya varıp varmadıklarıdır.
Daha sonra hakim anlaşmalı boşanma davası kapsamında, tarafların anlaşma protokolünü kabul edip etmediklerini sorar. Ayrıca hakim mahkemeye başvuruda kullanılan dilekçenin taraflarca kabul edilip edilmediğini sorar.
Hakim tarafından protokol incelenir, eksik kalan nokta olup olmadığı tespit edilir. Eğer eksikler varsa, hakim tarafından çiftler uyarılır. Mesela yoksulluk nafakasıyla ilgili konu protokolde yer almıyorsa, hakim bu konuda çiftlere uyarıda bulunur.
Bazı durumlarda hakim hazırlanan protokolü kabul etmeyebilir. Protokolde yer alan bazı maddeleri baz almayarak, kendisi karar verebilir. Bu durumda çiftler mahkemenin vermiş olduğu karara uymak zorundadırlar.
Karabağ Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.